✅ Кратко описание

Manual QA е специалист, който проверява софтуер за грешки и дефекти, използвайки различни тестови техники, за да гарантира качеството на приложението преди да бъде пуснато на пазара. Работата на Manual QA може да бъде много разнообразна, като те могат да използват различни методи и инструменти за тестване на софтуер.

✅ За кои хора е подходяща тази професия?

Manual QA е подходяща за хора, които имат добро око за детайли и са внимателни към процесите. Те трябва да бъдат организирани, да имат добри комуникационни умения и да могат да работят в екип.

🔥 Основни задължения:

Основните задължения на Manual QA включват:

  • Планиране на тестовете за приложението
  • Изготвяне на тестови случаи
  • Изпълнение на тестовете
  • Докладване на грешки и дефекти в приложението
  • Работа в екип с разработчици и други QA специалисти
  • Подреждане и документиране на резултатите от тестовете

✅ Какви умения са необходими?

За да бъдете успешен Manual QA, вие трябва да имате добро разбиране на тестови техники и методи. Също така, трябва да знаете основите на програмирането и да можете да четете код. Други полезни умения включват добри комуникационни умения, организационни умения и възможността да работите в екип.

✅ Задължително ли е образованието по тази специалност?

Няма задължителни изисквания за образование за Manual QA. Въпреки това, мнозина в тази област имат степен в информационните технологии, компютърни науки или други подобни специалности.

✅ Къде се изучава?

Не е задължително да имате образование в сферата на информационните технологии, за да станете Manual QA. Мнозина придобиват необходимите умения чрез самостоятелно изучаване и практика.

Въпреки това, за да се научите на основните понятия и методи, свързани със софтуерното тестване, можете да следвате курсове и обучения в различни учебни центрове и онлайн платформи.

Някои от най-известните учебни центрове и курсове в България за Manual QA са:

  1. Software University – https://softuni.bg/
  2. QA Academia – https://qaacademia.com/
  3. IT Talents – https://ittalents.bg/
  4. QA Experts – https://qaexperts.bg/
  5. QA Master – https://www.qamaster.bg/

Онлайн обученията също са добра опция за тези, които не могат да присъстват на място . Някои от най-известните онлайн платформи за обучение, които предлагат курсове и сертификати за Manual QA, са:

  1. Udemy – https://www.udemy.com/
  2. Coursera – https://www.coursera.org/
  3. Pluralsight – https://www.pluralsight.com/
  4. TestInsane – https://testinsane.com/
  5. Guru99 – https://www.guru99.com/

Независимо от начина, по който решите да се обучавате, е важно да продължавате да развивате своите умения и да следите новите тенденции в света на софтуерното тестване.

🔥 Заключение:

В заключение, за да се стане MANUAL QA в България е нужно да се изучат основните понятия и техники в тази област, да се развият важни умения, като логическо мислене, тестване на софтуер, комуникация и други. Образованието в тази област не е задължително, но е желателно да се има поне средно техническо образование. Също така, има различни курсове и сертификации, които могат да бъдат от полза за кандидатите. Освен това, MANUAL QA е подходяща за хора, които се интересуват от технологиите и обичат да тестват софтуер. Както всяка друга професия, MANUAL QA изисква упорита работа и непрекъснато развитие на уменията, за да сте  успешен в тази област.