Как да избера професия?

Изборът на професия не е от най-лесните неща, въпреки че за някои хора може да звучи така. Все пак за всички останали, които не сте сигурни кой е пътят, по който трябва да поемете, то вие сте дошли на правилното място. Тук са представени 10 точки или съвета, които да ви помогнат при избора на професия. Това са:

✅ Познавате ли се добре? – много е важно първо самите вие да разберете какъв човек сте. В това число дали сте по-интровертен или по-екстровертен, дали обичате да говорите с хора или не, какво харесвате да правите или обратното какво не ви допада.

✅ Какви са вашите хобита? – може да обичате да играете видео игри, да четете, да спортувате или нещо съвсем различно, което да ви помогне да се насочите към професията, която е за вас.

✅ Какво бихте правили без да ви дават пари?  – това е въпросът, който наистина би ви помогнал да разберете кое всъщност е това нещо, което ви носи удоволствие, дори и без да получавате заплащане за него. Например аз обичам да помагам на хората да се развиват в своята професия и затова създадох “Гледай си работата”.

✅ Кои са любимите ви предмети в училище/университета или кои са били? – това може да ви помогне да откриете подходящата професия. Въпреки че това не е толкова сигурен вариант, защото в този случай учителите оказват голямо влияние. Така вие може да се откажете от някой предмет само заради учителя, но все пак я има и обратната алтернатива.😉

✅ Направете си тест за професия – резултатите от него могат да ви помогнат да се ориентирате каква професия е подходяща за вас. В същото време няма как да се доверите на 100% на това, което ви се генерира от теста, но все пак е добър начин да намерите професия или област, която да е за вас. Като допълнение, ако това ви е интересно, може да проучите и „Теорията за избор на професия“ на Джон Холанд.

✅ Потърсете информация за самата професия – проучете добре какви са отговорностите за позицията, какви умения и знания са ви необходими. Всичко това лесно и бързо може да го научите и като потърсите информация в сайта на “Гледай си работата” или прегледате видеата, в които хора на различни позиции разказват за професията, която работят и пътя, който са извървели, за да го постигнат.

✅ Помислете какво умеете да правите добре – всеки човек има нещо, което му се отдава и това е нещо, което може да се превърне в професия. Например, ако можете да оправяте различни повреди по вашата кола и ви вълнува да човъркате по нея и да можете всичко да оправите, то резултатът е ясен – автомонтьор.

✅ Не копирайте приятел, съсед, познат – можете да имате някой много добър пример в живота и да му се възхищавате и да искате да сте като него, но по този начин може да направите прибързано и недообмислено решение, ако решите да следвате неговия път. Преди това помислете повече какво трябва да учите, какви пари ще изкарвате, какви умения са ви необходими, ако изберете съответната професия. Не тръгвайте с решението “защото Пешо го прави и аз ще го правя”. 

✅ Напишете професиите, които харесвате и след това уменията, които са ви необходими за тях – тогава, ако видите, че има много умения, които не ви се отдават, не искате и да се развивате в тях, то отпишете тази професия. Обмислете добре и не прибързвайте, защото няма смисъл после да загубите много години в учене на нещо, което не е за вас и не искате да го работите.

✅ Отидете някъде на стаж, за да проверите дали това е вашата професия – ако имате такава възможност със сигурност не я пропускайте, най-добре човек се научава от метода проба-грешка. 

В канала на “Гледай си работата” може да се информирате допълнително и да разгледате най-различни професии като адвокат, програмист, лекар и други. Ние сме тук заради вас, защото мисия ни е хората да работят това което искат и обичат, а не това което трябва.

Статията е написана от Десислава Димова❤️