✅ Имали ли сте усещането, след интервю за работа, че не сте се справили оптимално? Че сте казали нещо не на място? Че не сте отговорили правилно на въпрос или не сте били подготвени? Понякога малък детайл може да ви провали на интервю за желаната работа или точно обратното – да ви помогне да бъдете по-успешни.

В моя почти 20 годишен опит в подбор на кадри в различни компании съм бил свидетел на много от грешките на кандидатите. При възможност, винаги съм споделял с тях, за да се подготвят по-добре следващия път. Признавам си, че аз също съм правил някои от тези грешки 😉

1️⃣ НЯМАТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ УМЕНИЯ ЗА СЪОТВЕТНАТА ПОЗИЦИЯ❗️

Искате да работите в дадена компания и просто изпращате своето CV. Няма нужда да го правите! Компанията е посочила ясно и точно в обявата си какво иска вие да знаете и можете. Ако нямате нужните квалификации и умения, не кандадатсвайте, не си губете времето! Насочете се там, където можете да бъдете полезни, а вашите качества и опит ще бъдат необходими и оценени. Истината е, че изпращането на CV за позиция, за която сами знаете, че не е вашата, едва ли ще ви доведе до среща. А дори и да бъдете извикани на интервю, едва ли ще стигнете далеч в по-нататъшния подбор, ако не отговаряте на изискванията. 

2️⃣ НЕПОДХОДЯЩО CV❗️

Отделете време и подгответе старателно автобографията си. С нея създавате първото впечатление за себе си у работодателя. С лошо и набързо оформено CV, драстично намалявате шанса някой да ви покани на интервю. Вложете нужните усилия, за да подготвите резюме на вашата кариера до момента или съответно на вашето образование, ако тепърва ще започвате да работите.

3️⃣ ПРОПУСКАТЕ ДА ПРОУЧИТЕ КОМПАНИЯТА, ЗА КОЯТО КАНДИДАТСВАТЕ❗️

Не може да отидете на интервю, ако не сте се подготвили по темата. Това ви гарантира неуспех! Не попускайте да се осведомите каква е компанията, с какво се занимава, продуктите и услугите, които предлагат, какво правят бдещите ви колеги.

4️⃣ ПОДЦЕНЯВАТЕ ПЪРВОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ❗️

Най-кратко казано – усмихвайте се! Не подценявайте колко врати отваря правилната нагласа и отношение. Знаете ли, че много често успехът в интервюто се определя в пърите 10-15 секунди? Този факт може и да ви изненадва, но хората срещу вас оценяват първото впечатление, което правите, дори и несъзнателно. Тези първи секунди на срещата ви остават много важни за крайната оценка, която ще ви дадат и решението дали ще ви вземат на работа или не. Бъдете приветливи и се усмихвайте. С това увеличавате шансовете си многократно!

5️⃣ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ МЕЖДУ CV И РАЗКАЗА ВИ НА ИНТЕРВЮТО❗️

Лъжата в автобиографията едва ли ще ви помогне. Когато я подготвяте предварително, напишете в нея нещата, които умеете и знаете. Не е нужно да лъжите, защото бързо ще бъдете хванати. Дори не е нужно срещу вас да има опитен HR, за да ви разобличи бързо. Езикът на тялото издава, а неистините от автобиографията винаги проличават, когато на кандидата се зададат въпроси относно детайлите. Ако сте ходили вече на интервюта, вероятно сте забелязали, че често интервюиращият си води записки по време на срещата ви. Обикновено пред него стои вашата автобиография и той сверява дали информацията отговря на това, което разказвате по време на разговора. А на лъжата краката са къси!

6️⃣ ЛЪЖЕТЕ ЗА НЕЩАТА ОТ ВАШАТА КАРИЕРА❗️

Навлизайки в детайли за досегашния ви професионален опти, ще бъдете питани как сте постъпили в определени ситуации, как сте реагирали, какъв принос сте имали за определени проекти и така нататък. Да изредите клишета обвити в хубави думички, няма да ви помогне. Запомнете – едно от първите неща, на които се учат интервюиращите е езикът на тялото. Той ви издава колкото и убедено да изгворите наизустените неистини . Не е нужно да го правите. Бъдете честни! Всеки кандидат очаква да са честни с него по време на интервюто. Предложете същото и вие! Бъдете себе си!

7️⃣ ГОВОРИТЕ ЗЛЕ ЗА БИВШАТА СИ КОМПАНИЯ❗️

Бъдещия ви работодател не се интерсува какво се е случило в старата ви компания. Въпроси по темата се задават единствено с целта да ви подведат и да видят как ще реагирате. Може да споменте накратко защо сте се разделили с бившия си работодател и какво се е случило, но не е нужно да навлизате в подробности. Избягвайте да говорите защо предишният работодател е бил „кофти“. Това би трябвало да е затворена страница от вашия професионален живот. Не е съществено, а вие кандадатсвате на ново място.

8️⃣ ГОВОРИТЕ ЗЛЕ ЗА БИВШИЯ СИ ЕКИП❗️

Да кажем, че не допуснете грешката от точка седем и споделяте на интервюто колко прекрасна е била компанията, в което сте работели, как всичко е било наред и сте си тръгнали напълно удовлетворени от самата компания, но допскате грешката да разкажете колко „зле“ е старият ви екип, с какви „глупаци“ е трябвало да общувате ежедневно. Ще отпаднете! Интервюиращият ведната ще си направи заключението, че утре ще говорите така и за хората при тях. Използвайте правилните думи на правилното място. Злепоставянето на стария екип или компания, няма да ви донесе желания успех.

9️⃣ ГЛЕДАТЕ СИ ЧАСОВНИКА ИЛИ ТЕЛЕФОНА❗️

Бързате ли за някъде? Или имате още пет интервюта, на които да се явите? Ако срещу вас стои мечтания работодател, за когото вие винаги сте искали да работите, бихте отделили необходимото време и внимание на текущата среща. Лъжите се хващат лесно, както обяснихме по-горе, а демонстрацията на неуважение към хората срещу вас е най-краткият път към неуспеха.

🔟 ЗАПОЧВАТЕ С КРАЯ❗️

„Хубаво де, ясно е какво ще работя, но я кажи какви пари ще получавам?“ – не е въпросът, с който трябва да започнете разговора. Изчакайте, вижте какво ви предлагат, разкажете вие какво предлагате. В рамките на срещата, ще стигнете и до отговора на този пъпрос.

Това са десет от грешките, доспукани често на интервю за работа. Грешки, които ще ви провалят да си намерите нова работа! Ако успея да ви предпазя от тях, то сме с една крачка по-блзо до изпълнението на нашата мисия:

Хората да работят това, което харесват и обичат, а не това което трябва!